Hoe werkt motortuning?

motor tuning

Chipperformance – Motortuning is een kunst waarbij de motor van een auto wordt verfijnd door een professionele monteur. Het doel hiervan is om de prestaties van een voertuig te veranderen zodat het voldoet aan de gewenste output, met name op het gebied van snelheid. Deze kunstvorm wordt beoefend sinds de tijd dat auto’s voor het eerst ontstonden.

Bij het afstemmen van de motor wordt een van de motorfuncties afgesteld, namelijk de overbrengingsverhouding tussen de wielen en de assen. Het is ook bekend als de pk- of koppelverhouding. Het is in wezen evenredig met het motorvermogen. De overbrengingsverhouding regelt de hoeveelheid draaiing van de rotoras en daarmee de hoeveelheid energie die door de motor wordt gegenereerd. Bij het afstemmen van de motor wordt daarom de overbrengingsverhouding gewijzigd om het vermogen te vergroten.

Motortuning is een zeer cruciale procedure.

Tenzij iemand goed thuis is in de verschillende procedures, is het buitengewoon gevaarlijk. Bovendien kan het resulteren in catastrofale ongevallen die zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Om deze reden is het erg belangrijk dat elke monteur die zijn voertuigen wil tunen, een goede opleiding krijgt. Dit om eventuele ongelukken te voorkomen. Om aan deze eis te voldoen, zijn er een aantal instituten en werkplaatsen die motor-tuning-cursussen aanbieden in Noord-Amerika.

Motortuning als sport is relatief nieuw.

De werkelijke omvang van de activiteit kan echter worden teruggevoerd tot de oudheid van de Griekse beschaving. Op dat moment begonnen mensen hun voertuigen om verschillende redenen af te stemmen. Ze deden dit om hun prestaties te verbeteren, te pronken met anderen en zelfs om hun honger naar avontuur te lessen.

Motorafstemming kan worden uitgevoerd op interne verbrandingsmotoren of op elektrische motoren. Bovendien kan het ook worden uitgevoerd op hybride motoren. De prestaties van dergelijke afstellingen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het soort motor waarop het wordt uitgevoerd en het soort brandstof dat wordt gebruikt. Benzinemotoren lopen bijvoorbeeld normaal gesproken beter als ze worden bewerkt met after market tuning-materialen dan dieselmotoren.

Motorafstemming wordt ook vaak gedaan voor cosmetische doeleinden. Het is erg populair in Hollywood-filmsterren, raceauto-stuurprogramma’s, gebruikers van mobiele telefoons en ook door het grote publiek. Motorafstemming is niet alleen beperkt tot auto’s. Het kan ook worden uitgevoerd op boten en vliegtuigen. Degenen die tuning uitvoeren, doen dit meestal omdat ze de daad vinden om een motor of een voertuig in te dienen.

Chiptuning nodig? Chip Performance is dé specialist!

You may also like